Telefon: 0543 309 91 10

Lokmacı

Lokmacı

Lokmacı

Lokmacı kime denir? Lokma tatlısını en iyi yapan ve dini, örfi, geleneklere göre sunan ustaya lokmacı denir.

Bu terim, sözlük tanımıdır. Lokma ve lokmacı literatürümüze nerede ise on üçüncü yüz yılda girmiş kelimedir.

Toplumumuz lokmacıyı yüzlerce yıl iyi bilir, iyi tanır. Lokmacının toplumsal hayatımızda oynadığı rol sadece lokma yapmak ile sınırlı değildir.

Lokmacı insanlarımızın acı gününde lokma sunumu ile yanındadır. Sevinçli gününde ikram ettiği lokması ile yurttaşın sevincine ortaktır.

Cenazede gözler lokmacıyı arar. Düğünde yine insanlar lokmacının elinden alacağı tatlı ile lezzetlenir.

Lokma Ustası

Lokmacı özellikle İzmir başta olmak üzere cami önünde, iş yeri önünde, okul önünde, cem evi önünde, sokakta, caddede, bir ev kapısında tezgahından hayır için yaptığı lokmasını ikram eden ehil kişidir.

Lokma ustası aslında lokma tatlısını çıtır kıvamda leziz yapan lokmacı için kullanılan sıfatlardan bir diğeridir.

Bu mesleği icra eden Lokmacı için tarif elbette sadece un, yağ, şeker kızartan üstüne şerbet döken kişi denemez.

Cenaze yasını ve rahmet duasını, düğün sevincini ve mutluluk hissiyatını orada sunduğu lokma ile yaşayan ve yaşatan ustadır. Dolayısı ile dini inanç ve gerekliliklerine, gelenek değerlerine ve gerekliliklerine bağlı ve yaşatan ehil insandır.

Lokmacı için diğer günlük dil tanımı lokmayı çok seven, çok tüketen insanlar için de kullanılabilir.

Tatlı kültürü artık biyolojik ihtiyaç ötesi düzeyde benimsenmiş durumdadır. Lokmacı denebilecek kadar lokma seven insanlarımız vardır. Yerel dilde aşırı denebilecek kadar lokma yiyenlere de lokmacı denir.

Lokmacı ikram ettiği lezzetin kalitesinden de sorumludur. Sunduğu lokmanın sağlığından da sorumludur.

Yaptığı lokmayı yüzlerce insana ikram ettiğinden sağlıksız, kalitesiz malzeme ve ürün kullandığında insanların sağlığını riske edebilir.

Gıda zehirlenmesi modern hayatta en çok karşılaştığımız haberdir. Tatlı zehir sunmamak için lokmacı, denetlenmiş ve izin verilmiş, kaliteli markaları seçmek, buna özen göstermek durumundadır.

Bunu yapmayan binlerce lokmacı vardır. Bu işi sadece ticari görenlere lokmacı denemez.

Elinde kepçesi, başında aşçı başlığı, önünde tezgahı olsa da, lokma yapsa bile bazılarına lokmacı denemez.

Lokmacı geçinen ve lokmacı olmayanlardır bunlar. Kaba bir kavram fakat maalesef sahte lokmacıların varlığını da bilgi olarak sunmak durumundayız.

Sahte lokmacılara karşı insanımızı bilgilendirmek durumundayız. Kimdir sahte lokmacı? Un kalitesinden, şeker kalitesinden, yağ kalitesinden habersiz, insan sağlığından habersiz, dini, örfi değerleri bilmeyen, acı, yas, sevinç hissiyatından uzak, sadece para kazanmak için bu işi yapanlar ve genelde de ucuz lokmacı olarak isim yapanların çoğunluğu sahte lokmacıdır.

Özel lokmacı okulu yok ülkemizde. Bu eksikliktir. Bu denli toplumsal hayatın içinde olan bir işin okulu olmaması kamunun yetersizliğidir.

Lokmacıbaşı

Mesleğinde yıllarını geçirmiş, uzmanlığı diğer ustalar tarafından da benimsenmiş, etrafında yeni meslektaşları için okul olmuş kişilere de lokmacıbaşı denir.

Fakat gıda ve aşçılık okulları, üniversiteleri var. Onlar için de tatlı ustalığı bölümleri var. Fakat lokmacılığı toplumsal bir meslek olarak öğreten okul yok. Bu meslek bu hali ile genelde usta, çırak ilişkisi içinde geliştirilmeye çalışılıyor.

Bunun oldukça önemli güzel yanları olmak ile birlikte eksik kalan yanları da var. İstismar edilen pratikler de ortadadır.

Lokmacımızın İzmir lokma sertifikalarını, kullandığı tüm ürünlerin marka ve ilgili bakanlıktan izinlerini görebilir, çalışmasını denetleyebilir, daha detaylı bilgiyi bizzat kendisinden alabilirsiniz.


 

Lokmacı